HUDBRISTNINGAR

Bristningar uppstår ofta då huden sträckts ut snabbare än den hunnit växa till sig och anpassa sig, vid till exempel volymökning av underliggande muskulatur, fett eller annan vävnad.


Viktuppgång och viktminskning är en vanlig orsak till hudbristningar. De vanligaste ställena hudbristningar sitter på är höfterna eller låren. Det är vanligast att det är kvinnor som får hudbristningar, framförallt på grund av de hormonomställningar som sker i en kvinnas kropp genom livet, så som när unga kvinnor går igenom puberteten och får kvinnliga former och vid graviditet.

​​​​​​​Det är inte ovanligt att män får bristningar, framförallt vid viktuppgång, men även hos kroppsbyggare, där huden blivit övertänjd av snabb muskeltillväxt.

Vad är hudbristningar?

Bristningar (striae) är parallella och spolformade delar av rynkig hud. De kommer oftast utan några symptom men kan ibland följas av lite klåda, sveda eller smärta. Bristningar inträffar på samma nivå i huden som dermis och är ett resultat av fibroblaster som inte fungerar som de ska. Fibroblaster är de celler som producerar protein, kollagen och elastin. Dessa proteiner har en fibrös struktur och bildar nätverk för att ge huden elasticitet, uppstramning och andra positiva effekter.

Hur hjälper microneedling mot bristningar ?
Med hjälp av microneedling kan vi förbättra hudens struktur. Behandlingen utförs med en vibrerande penna där flera tunna nålar penetrerar de översta hudlagret och skapar en kontrollerad microskada. Mikroskadan som bildas i huden påbörjar en reparation av huden och samtidigt stimuleras elastin och kollagenproduktionen kraftig. Detta bidrar till en uppstramning av huden samt att den slätar ut och ljusår upp bristningarna. Blodcirkulationen blir bättre, huden stramas upp och hudfärgen blir jämnare. Under behandlingen slussas sterila vitaminer ner i huden för att påskynda processen, vi använder oss utav vår exklusiva lågmolekylära hyaluronsyra i kombination med mängder av antioxidanter.

Kan man behandla alla bristningar?
Vissa är lättare att behandla än andra. Under första fasen är kanterna på bristningarna röda (röda bristningar), mörkröda eller rödblåa. Det är i detta skede som det är enklast att ta bort bristningar.
Under andra fasen kommer en synbar förnyelse av huden över bristningarna och de blir vita (vita bristningar), dessa är svårare att behandla, men i vissa fall kan behandlingen ge ett bättre utseende på dessa.

Vad blir resultatet av behandlingen ?
Det finns ingen möjlighet att återställa huden till hur den såg ut innan bristningarna. I vissa fall har vi sätt stora förbättringar där vissa bristningar försvunnit helt och hållet. Med microneedling kan vi alltså förbättra hudens utseende men det är inte möjligt att få bort alla bristningar helt. Därför kan vi inte ge några garantier.

Hur många behandlingar behöver jag och hur ofta ska jag göra dom?

Detta är väldigt individuellt, eftersom vi inte kan ge ut några garantier så är de bra att börja med 1-2 behandlingar. Vi kommer ta före bild och efterbild där vi tillsammans kan följa resultatet. Har du fått förbättring efter 2 behandlingar så kommer vi lättare kunna ge dig ett svar på hur många behandlingar till som behövs. 

Vanligast är att man gör en kur på 4 behandlingar med 4-6 veckors mellanrum. I vissa fall behöver man göra 2 kurer med totalt 8 behandlingar för att få bäst resultat.

Gör det ont och hur ser jag ut efter behandlingen?
Microneedling maskinen arbetar så snabbt att kroppens egna smärtreceptorer inte hinner registrera smärta. Men eftersom bristningar sitter djupare i huden så kan vissa personer uppleva en viss smärta under behandlingen och att huden känns öm några dagar efter behandlingen.

Du kommer att vara svullen på området som vi har behandlat, det ser värre ut än vad de är. Du kan även uppleva klåda under läkningstiden. Aloevera är bra att ha på för att lugna huden. Rodnaden lägger sig efter ca 3-7 dagar. Detta kan variera från person till person beroende på hur mycket man behandlat och hur djupt vi behandlat. Detta är absolut ingen fara. De viktigaste är att du sköter eftervården, du kan läsa mer om det längre ner på sidan.

Hur lång tid tar behandlingen?
Behandlingen tar ca 60-90 minuter inklusive konsultation och behandling.

När ser man resultat?

Vanligtvis kommer du att se resultat ca 4-6 veckor efter första behandlingen.  Men efter flera behandlingar kommer du att kunna se en mer tydlig förbättring så du behöver ah tålamod. Din huds kondition kommer att fortsätta att förbättras under de närmaste 6-12 månaderna efter en kur av behandlingar. Kombinera gärna med bra hudvårdsprodukter. Fråga oss mer om produkter, på kliniken har vi olika produkter som vi kan rekommendera dig för de resultatet som du önskar.

Innan behandlingen

Vad bör jag tänka på innan jag utfört behandlingen? 
- Du som är gravid eller ammar ska ej utföra denna behandling   
- Ta med lätta och rena kläder till behandlingen, kläder som inte sitter åt, eftersom man blir lite öm efter behandlingen och då kan de vara skönt att inte ha åtsittande kläder.
 - Undvik mediciner som är blodförtunnande några dagar innan behandlingen.
- Undvik alkohol 24 h innan behandlingen

Efter behandlingen

Vad bör jag tänka på efter behandlingen?
-Undvik sol och solarium 2 veckor efter behandlingen 
- Se till att ha rena lakan i sängen för att undvika bakterier och inflammation.
- Undvik intensiv träning 2-3 dagar efter behandlingen
- Undvik andra hudbehandlingar i området
- Undvik Starka hudvårdsprodukterpå de behandlade området 
-  Använd gärna en mjukgörande kräm på området om de skulle kännas irriterat eller torrt. Aloevera eller någon annan kräm som inte innehåller kemikalier funkar bra.
- Undvik vatten första 24 h 
- Undvik het dusch, bad eller bastu 2-3 dagar efter behandlingen 
- Undvik bad i hav eller swimmingpool 2-3 dagar efter behandlingen
- Undvik spraytanning 2 veckor efter behandlingen